بازار کار کشور در زمان حاضر نرخ بیکاری ۷.۷درصدی را تجربه می‌کند و در ۲سال گذشته ۲میلیون و ۷۰۰هزار شغل ایجاد شده است و مطابق تحلیل کارشناسان، شرایط محیط کسب‌وکار رو بهبود است و بازیگران اصلی کار و تولید شرایط بهتری دارند.
بازار کار در بهترین شرایط تحویل دولت جدید می‌شود

بازار کار در بهترین شرایط تحویل دولت جدید می‌شود

– اخبار اقتصادی –

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، کاهش نرخ بیکاری یکی از دغدغه‌های همیشگی دولت‌ها است و هر دولت به‌نوبه خود اقداماتی در این زمینه انجام می‌دهد، اما برخی دولت‌ها مانند دولت سیزدهم موفق به کاهش نرخ بیکاری در مدت زمان کوتاهی می‌شوند.

مقایسه عملکرد دولت‌های پس از انقلاب در زمینه اشتغالزایی و کاهش نرخ بیکاری نشان می‌دهد بدترین عملکرد را دولت اصلاحات و بهترین عملکرد را دولت شهید رئیسی داشته است.

نرخ بیکاری در دولت اصلاحات در اوج خود قرار داشت و تمرکز دولت وقت بر شعارهای سیاسی و غفلت از توسعه اقتصادی کشور، سبب شد اشتغال جوانان به بحرانی برای کشور تبدیل شود. در دوره اصلاحات، نرخ بیکاری کشور بالاترین سطح خود را تجربه کرد و حتی در دو سال متوالی (1379 و 1380) نرخ بیکاری از 14درصد هم بیشتر شد.

وضعیت اشتغال و بیکاری در آن زمان آن‌قدر بحرانی شد که رهبر معظم انقلاب اسلامی شعار سال 1380 را با توجه به ضرورت توجه مسئولان به امر اشتغال‌زایی و کارآفرینی در کشور، سال «اقتدار ملی و اشتغال‌آفرینی» نامیدند، در نهایت متوسط نرخ بیکاری در 8 سال دولت اصلاحات به 12.8 درصد رسید که بدترین عملکرد بین دولت‌های پس از دفاع مقدس محسوب می‌شود.

بهترین عملکرد در زمینه نرخ بیکاری را دولت شهید رئیسی داشت که توانست در 3 سال عملکرد خود، نرخ بیکاری را تک‌رقمی کند و متوسط 8.1درصدی را رقم بزند. تداوم 3 سال نرخ بیکاری تک‌رقمی در دولت سیزدهم نشان‌ می‌دهد اشتغال ایجادشده در این دوره، موقتی و گذرا نبوده و اشتغال پایدار ایجاد شده است.

از جمله دلایل دولت سیزدهم برای موفقیت در کاهش نرخ بیکاری می‌توان به اطلاع یافتن از مشکلات واحدهای تولیدی و رفع آنها، هدایت نقدینگی بانک‌ها به بخش تولید، توجه به تولید داخل، احیای واحدهای راکد و بازگشت کارکنان آنها، رونق و رشد اقتصادی در بخش‌های مختلف، بهبود صادرات، مدیریت واردات کالاهای دارای تولید مشابه داخل، بهبود مستمر فضای کسب‌وکار و تسهیل صدور مجوزها اشاره کرد.

 آخرین بررسی‌های مرکز آمار ایران حکایت از این دارد که بررسی نرخ بیکاری افراد 15ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که 7.7 درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار) در فصل بهار بیکار بوده‌اند که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار 1402)، 0.5 درصد کاهش یافته است.

دولت پزشکیان بازار کار را در شرایطی تحویل می‌گیرد که در زمان حاضر نرخ بیکاری 7.7 است و دولت سیزدهم در حوزه بیکاری فارغ التحصیلان 15 درصد پیشرفت داشته است و  بیش از 120هزار فارغ التحصیل در سامانه‌های جست‌وجوی شغل ثبت شده است.

مطابق گزارش‌های معاون اشتغال وزارت کار  در حوزه مشاغل خانگی از 200میلیارد تومان تسهیلات، به 5هزار میلیارد تومان تسهیلات در سال 1402 رسیده است. قبل از دولت سیزدهم مشاغل خانگی به‌طورکلی مغفول مانده بود و دولت سیزدهم آن را رونق داد، اشتغال ایجادی چندبرابرشده و 10درصدی از اشتغال کشور حاصل‌شده از مشاغل خانگی است.

وی افزود: وزارت علوم و آموزش و پرورش خودشان مصوبه می‌گذاشتند که در حوزه مشاغل با ما همکاری کنند و بنده از نزدیک شاهد تلاش‌های وزیر ارتباطات برای اجرای تبصره 18 و کمک به سکوهای کسب‌وکار اینترنتی در شورای‌عالی اشتغال بودم. شرایط محیط کسب‌وکار رو بهبود است و بازیگران اصلی کار و تولید شرایط بهتری دارند. در دولت شهید رئیسی 2میلیون و 721هزار شغل ایجاد شده است.

معاون وزیر کار تأکید کرد: ما در حوزه فارغ التحصیلان بیکار و اشتغال ایجادی از منظر کمیت شغل چیزی برای دولت چهاردهم کم نگذاشتیم و دولت بعدی باید در حوزه ارتقای کیفیت شغل به‌ویژه برای فارغ التحصیلان تلاش کند و امسال نیز دولت در این حوزه تلاش کند. برای سال 1403 و عملی‌سازی شعار سال، باز هم محور کار ما بیکاری فارغ‌التحصیلان است.

کریمی بیرانوند تصریح کرد: هیچ توجیهی ندارد که برنامه‌های اشتغالی ما، در دولت چهاردهم متوقف شود و به‌جای دادن تسهیلات به مشاغل خرد همه را به کارخانه‌های بزرگ بدهیم، قطعاً دولت بعدی در توقف برنامه‌های دولت فعلی ضرر خواهد کرد. در پتروشیمی سرانه هر اشتغال ایجادی 5 میلیارد تومان است ولی در بسیاری از مشاغل خرد بسیار کمتر از این برای ایجاد اشتغال منابع لازم است.

وی تصریح کرد: هر تفکری که مشاغل خرد را کوچک می‌شمرد و تضعیف می‌کند، ضد مردم است. می‌گویند؛ “کار بی‌کیفیت”، اما مگر می‌شود شغل بی‌کیفیتی باعث افزایش بیمه‌شدگان کشور و کاهش تعدیل نیروی کار و بیکاری فارغ‌التحصیلان شود؟ نمی‌توان این مشاغل را نادیده گرفت.

کریمی بیرانوند گفت: نرخ بیکاری زنان در سال 1397 حدود 18درصد و در سال 1401 به کمتر از 15درصد رسید که کاهش حدود 4درصد داشتیم، نرخ مشارکت زنان هم در حوزه اقتصادی افزایش داشته است.

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: میزان متوسط سرمایه لازم برای ایجاد اشتغال نیز کنترل شده است و در رسته‌های خاص شغلی با چند میلیون تومان در سال 1400 می‌توانستیم شغل راه‌اندازی کنیم. در سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای با مهارت یابی مختصری می‌توان شغل ایجاد کرد، اما در شورای‌عالی اشتغال در برخی مشاغل متوسط 150میلیون تومان اختصاص می‌یابد که در برخی مشاغل به 300 تا 350میلیون نیز می‌رسد که تلاش داریم به نفری میانگین 400میلیون تومان افزایشش دهیم.

وی با ابراز اینکه “در سهم اشتغال در بخش صنعت افت اندک 0.2 درصد کاهش داشتیم و رشد اشتغال در حوزه خدماتی بیشتر بوده است.”، گفت: 2 میلیون و 721هزار شغل تاکنون در دولت سیزدهم ایجاد شده است. در سه‌ساله دولت سیزدهم، جمعیت شاغل و فعال افزایش یافت و جمعیت بیکار کمتر شد. شرایط محیط کسب‌وکار رو به بهبود است و بازیگران اصلی کار و تولید شرایط بهتری دارند.

معاون وزیر کار با بیان اینکه ابتدای سال 1400 نرخ بیکاری 9.6 درصد بود که در پایان سال 1402 به 8.1 درصد رسید، گفت: اولین بار در تاریخ انقلاب است که نرخ بیکاری تک‌رقمی شده است. میانگین نرخ بیکاری جمعیت 19 تا 24 سال از 23.6 در سال 1400 به 21.2 درصد در سال 1402 رسیده است.

کریمی بیرانوند اضافه کرد: نرخ بیکاری فارغ التحصیلان که کیفیت مشاغل را نشان می‌داد در دولت سیزدهم کاهشی شد و به 11.8درصد رسید و به فاصله 3.7 با میانگین نرخ بیکاری کل رسید.

وی با یادآوری اینکه بیش از 8هزار واحد تولیدی متوسط و بزرگ در دوره دولت سیزدهم که تعطیل یا راکد بودند، راه‌اندازی شد، تصریح کرد: از محل این اقدام 150هزار فرصت شغلی دوباره به چرخه کار برگشت و حفظ شد.

انتهای پیام/+

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *