واردات پارچه از سال ۹۹ تا کنون حدود ۳ برابر افزایش یافته و از ۳۲۳ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ به ۸۲۴ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ و بیش از ۹۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۳ رسیده است.
رانت‌خواران واردات پارچه را هم افزایش دادند | چگونه واردات پارچه ۳ برابر شد؟

رانت‌خواران واردات پارچه را هم افزایش دادند | چگونه واردات پارچه ۳ برابر شد؟

به گزارش همشهری‌آنلاین، نایب‌رئیس انجمن صنایع نساجی ایران با اشاره به رانت ارزی ناشی از اختلاف نرخ ارز بازار غیررسمی و مرکز مبادله گفت: این موضوع موجب افزایش شدید واردات پارچه شده است درحالی که به نظر می‌رود هیچ نو سخت‌گیری در این حوزه نمی‌شود.

شاهین کاظمی در نشست خبری برگزاری سومین نمایشگاه تخصصی بین المللی پارچه و صنایع وابسته گفت: در ۱۰ سال گذشته رقم واردات پارچه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار بود اما از سال ۱۳۹۹ به بعد روند افزایشی گرفت به طوری که مجموع واردات انواع پارچه از ۳۲۳ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ به ۸۲۴ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ و بیش از ۹۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۳ رسیده است.

کاظمی تاکید کرد: این میزان از واردات پارچه که به دلایل سوداگرانه و برای بهره‌بردن از تفاوت نرخ ارز انجام می‌شود موجب شده است که ما بحرانی در صنعت نساجی رو به رو شویم چرا که این وضعیت به زنجیره تولید در این صنعت مانند صنایع تولید نخ و … آسیب وارد می‌کند.

به گفته او بسیاری از تشکل‌های بخش‌خصوصی و نهادهای مرتبط بر لزوم کنترل این واردات تأکید دارند و مکاتبه‌هایی نیز در این حوزه با مسئولان انجام شد اما هنوز اقدامی جدی در این زمینه صورت نگرفته است ضمن اینکه طبق اطلاعات ما در همین سال جاری نیز ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار پارچه در صف ترخیص قرار دارند این درحالی است که واردات ماشین‌آلات تولیدی در بخش نساجی که بیش از ۹۵ درصد آن نیز اروپایی است، طی چند سال اخیر و به دلیل سخت‌گیری‌ها و همچنین مشکلات کاهشی بوده است.

نایب‌رئیس انجمن صنایع نساجی ایران همچنین درباره مقایسه تولیدات ایران با کشوری مانند ترکیه که بسیاری از تولیدات ایرانی حتی به نام این کشور فروخته می‌شوند نیز گفت:‌ در این حوزه ما بیشتر به کار فرهنگی نیاز داریم چرا که هموطنان ما کالای خارجی را با نام خارجی بهتر می‌خرند.

کاظمی با بیان به اینکه، متوقف شدن واردات پوشاک، موجب رشد خوب برندهای ایرانی در این حوزه شده است،‌ادامه داد: این برندها توانسته‌اند نظر خریداران را نیز جلب کنند. الان در ایران پارچه‌های بسیار خوبی به لحاظ کیفی تولید می‌شود و ما می‌توانیم پاسخگوی مصرف عمومی جامعه باشیم. در مورد برخی از انواع پارچه نیز می‌توان از واردات استفاده کرد.

وی ادامه داد: ۲۰ درصد از نیاز پارچه کشور همیشه از راه واردات تامین می‌شده است اما همانطور که گفتم به دلیل اختلاف قیمت ارز درحال حاضر واردات پارچه به شدت افزایش یافته است.

سهم بالای قاچاق در بازار پوشاک

سعید جلالی قدیری دبیر اتحادیه تولید و صادرات صنایع نساجی و پوشاک هم در این نشست با اشاره به اینکه از سال ۹۷ واردات پوشاک ممنوع شد اما قاچاق پذیری یکی از مهم‌ترین مشکلات ما در این حوزه است که بخش بزرگی از بازار را اشغال کرده و صنایع مرتبط با حوزه پوشاک مانند نخ،‌ پارچه،‌چاپ و … هم درگیر این مشکلات هستند.

وی تاکید کرد: در کنار قاچاق که سهم بیش از ۳۰ درصدی در بازار دارد، استثنائات تجاری مانند واردات مسافری، کولبری و ته لنجی نیز، بعضاً به ابزاری برای واردات غیررقابتی بدل شده و تولید داخلی را تحت فشار قرار داده است.

به گفته دبیر اتحادیه تولید و صادرات صنایع نساجی و پوشاک، این مسائل سرمایه‌گذاران را برای ورود به این بخش مردد کرده و امنیت سرمایه‌گذاری را زیر سوال می برد. بنابراین اگر برخی موانع و مشکلات این حوزه حل نشود، تولید دچار وقفه خواهد شد.

جلالی قدیری افزود: خواستار برخورد قاطع‌تر و مستمر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با پدیده قاچاق هستیم چرا که تنها با ایجاد فضای اقتصادی امن می‌توان به توسعه پایدار در صنایعی نظیر پارچه و پوشاک امید داشت.

قاچاق مشکل جدی صنعت نساجی

عباس تقدسی نژاد مدیرعامل مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب نیز در این نشست با بیان اینکه در گذشته نمایشگاه نساجی جزئی از نمایشگاه پوشاک بود، اظهار کرد: امسال سومین سال است که این نمایشگاه به عنوان یک نمایشگاه جداگانه به صورت تخصصی برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه قاچاق و در برخی موارد عدم حمایت از تولید داخلی از مشکلات جدی این صنعت به شمار می‌رود، ابراز امیدواری کرد که با برپایی این نمایشگاه و نمایش توانمندی های داخلی، بتوان بخشی از مشکلات این صنعت را رفع کرد.

حضور ۸۰ شرکت و تولیدکننده ایرانی نمایشگاه نساجی

در ادامه این نشست، مجید نامی رئیس اتحادیه صادرات نساجی پوشاک با توجه به نیاز کشور به پارچه و صنعت نساجی گفت: از سالی که ممنوعیت واردات پارچه کلید خورد این صنعت در عرصه برندسازی رشد کرد.

به گفته وی، سومین نمایشگاه صنعت نساجی شامل تجهیزات و منسوجات در فضایی به وسعت ۲۵ هزار مترمربع برپا می‌شود و علاوه بر حضور ۸۰ شرکت و تولیدکننده ایرانی، هیات‌های تجاری از کشورهای همسایه به‌خصوص روسیه و اعضای اتحادیه اوراسیا نیز در آن شرکت خواهند داشت.

سومین نمایشگاه تخصصی بین المللی پارچه و صنایع وابسته از ۸ تا ۱۱ خردادماه در محل نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب تهران برگزار می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *